46. Brikkevev belte

Da var det endelig klart for beltevev!! Det blir moro!!


 

Etter å ha bruk evigheter på å renne og tre båndet på bare 26 brikker, måtte jeg gjøre det på en annen måte. Snekkermannen måtte til pers igjen, og boret et hull i hver ende av en 3,50 m lan 2"4 plank, og stakk de to rennings-stokkene oppi (med litt lim...) Tenkte å bruke stålrør, men hadde en tykkere rundstokk. Så var det bare å begynne og tre. En og en brikke. Uten tvinn rundt stokkene.

Her er jeg i gang med treinga. Planken ligger på tvers over sofaen og stuebordet 😁😁. Det var vanskelig å stramme knutene/trådene helt likt. Det fikk jeg merke når jeg startet å veve. Aner ikke hvordan jeg skal sikre helt lik stramming.  Jeg tror jeg klarte å tre 10 brikker i timen. (134 brikker) Utrooolig viktig å ikke tre feil!!


Her har jeg flytta opp i vevbua. Resten av familien synes det var ugreit med en nesten 4 meter lang planke på tvers i stua. Merkelig 😂


Ferdig tredd! 134 brikker!

Så var det å sveive renninga inn på veven. Det var ikke lett å få alle trådene like stramme, jeg forsøkte å knytte noen av de slappeste på nytt, og endte opp med å legge inn litt "polstring". Både i front og i renninga bak. Dette gjør nok ikke ekspertene.....

Jeg startet med noen teste-innslag med bare 2 innslagstråder. Phjuui! Det går jo!! Mønsteret kommer til syne!


Men hvor mange innslagstråder skal jeg ha? 8? 10? Det står 8- 10 i oppskriften. jeg spurte på FB-gruppa Brikkevevens venner . Der var det flere ulike erfaringer. Om man bruker mange innslagstråder, blir beltet tykkere, men det ar vanskeligere å få det "stivt". Jeg valgte 8 tråder til slutt, etter å ha lest de ulike svar.  Oppskriften på hvor lang innslagstråden skal være, fikk jeg jo på  båndveven :
220cm belte x 6 innslag pr cm x 13 cm beltebredde = 17160 cm....altså trenger jeg ca 170 m innslagstråd  (Beltet skal være 210 langt, ikke 220.  Så 170 m x 8 tråder. Brukte stol-metoden igjen, og samlet de 8 nøstene i boller når jeg surret tråden (e) inn på skyttelen. Kjøpte meg en 30 cm lang skyttel på husfliden og fikk plass til alt på den.



Da var det på tide å komme i gang! Jeg planla slik at det ble mest snuing på korta FRAMOVER, fordi jeg synes det er lettest. Så jeg begynte fremover til 45 cm. så bakover til ca 135 - 140 og så fremover resten. Det betyr at det ikke blir noen synlige vendinger. Starten av veven skal innerst, så det gjorde ikke noe at starten ble litt....eh...bar preg av uerfarenhet 😁

Når jeg hadde kommet noen cm på vei, la jeg ut bilde på FB, og da fikk jeg noen tilbakemeldinger fra noen skarpe øyne,  om feil. Det var heldigvis bare brikker som ikke lå rett i bunken. Viktig å få rettet opp!
Målet er å få en stram, fast vev, og som er jevn i kanten, noe som kan være litt utfordrende.  Jeg strammet så godt jeg kunne "innover" mot midten, for å få det fast. Til slutt hadde jeg kun 11,6 cm, det skulle egentlig være 13,4 med 134 brikker, men jeg syntes det måtte strammes inn i bredden, for å få det fast nok. Det angrer jeg ikke på! Ved hjelp av en jernlinjal, klarte jeg omsider å få 60 innslag pr10 cm!

 Jeg fikk vabler i henda av å dunke med jernlinjal, og fikk råd om hagehansker! Det var lurt. Og jeg satt konstant med målebånd for å holde bredden!


Sakte men sikkert rullet beltet seg på rullen..... Jeg klarte ca 3 cm pr time..... Jeg hadde konfirmasjon 8 mai, og skulle i tillegg sy skjorte, så i to uker hadde jeg tidsskjema på 7 cm pr dag!!! 
(Heldigvis ble konfirmasjonen flyttet, har ikke hatt konfirmasjon i skrivende stund (27. juni)

Ferdig!!

Beltet skal ha 30 cm løse tråder ( til festing ) i den ene enden Jeg festet innslagstråden med en nål inn i veven, og knyttet sammen to renningstråder på midten og på sidene for å holde innslagene på plass... for sikkerhets skyld.



Endetrådene blir brukt til å feste beltet.

Kommentarer

  1. Hei
    Hvor kjøpte du mønsteret til livet? Vi vil brodere selv, men finner ikke det mønsteret som dere har i ryggen og det er det vi vil ha.

    SvarSlett

  2. Hei!
    Jeg kjøpte ikke noe mønster til noenting. Verken broderier eller liv.
    Fant bilder på nett, og tegnet av rett fra pc-skjermen. Og brukte kopimaskin til å forstørre/ tilpasse.
    Se innlegg 16 fra April 2019.

    Ps..jeg brukte etterhvert matpapir til overføring (prikking) istedetfor overhead plastark. Like bra, og lettere å prikke, og tegne.
    (Se innlegget ang broderier på forkle)

    Camilla

    SvarSlett
    Svar
    1. Har du tegninger fortsatt? Og har lyst å dele dem med meg?

      Slett
    2. Eller selge?
      Du har jo vært helt rå 🤩

      Slett
    3. Å, tusen takk. Jeg trenger litt tid på å lete litt i skuffer og skap :) Så skal se hva jeg finner, i så fall tar jeg bilde og sender på mail? Skal ikke ha noe for det, nei, men usikker på om jeg har det liggende fremdeles.

      Slett
    4. Trenger du e-postadressa mi? Håpet du finner.. og måla på mønsteret 🫶🏻🤞🏻

      Slett
    5. Marlin Thomsen Lillebrekke19. juni 2024 kl. 17:56

      Bare si i fra eller skriv PM på Facebook

      Slett
    6. Hei. Jeg har sendt bilder på messenger. Ser du ikke har åpnet. Sjekk meldingsforespørsler.

      Slett
    7. Tuuuuusen takk 🫶🏻

      Slett
  3. Hei du har lagd en veldig god beskrivelse her. Jeg får ikke strammet midten helt likt med det ytterste. Har du noe tips?

    SvarSlett
  4. Hei. Ja, jeg tror jeg forstår hva du mener...om du ser på noen av bildene, så hadde jeg samme problem. ( se papir puttet inn i festet på renninga) Jeg måtte stramme enkelttråder og områder av renninga med papir! For å få renninga jevnt stram. Først strammet jeg renninga så godt jeg kunne, også ved å knytte/stramme enkelttråder områder som var ' slappere" enn resten. Dette gjorde jeg skikkelig før jeg startet å veve, men opplevde likevel noen slappe tråder og brukte papir. Dette gjorde jeg også underveis, da fra bakkant av renninga. Det beste er jo å få det skikkelig jevnt før du begynner, men jeg opplevde at det forandret seg litt underveis. Kanskje garnet hadde litt ulikt " hold"? Det finnes sikkert gode råd for å få renninga stram, prøv FB, brikkevevgruppe? Mener feks å ha lest om en "kam" man kan gre renninga med i strammeprossessen.. Lykke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for et godt svar. Jeg tror også dette er årsaken. Prøver nå stramme de midterste trådene.

      Slett
  5. Hei. Når du skal snu for å få opp spenninga, vrir du brikkene da to ganger andre veien? Eller hvordan snur du?

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, mener jeg la innslagstråden på vanlig måte, og vred brikkene EN gang "motsatt" vei. Og fortsatte den veien til tvinnet ble vanskelig å veve, og vrir brikkene "riktig" vei igjen. Så hvis jeg hadde begynt å veve ved å vri brikkene en kvart gang FREMOVER, vred jeg brikkene en kvart gang BAKOVER til ny snuing (ved stramt tvinn).

      Slett
  6. Takk for god info.

    SvarSlett
  7. Hei, hvor mange tråder bruker du til å lage dusker?

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

49. Montere skjorta+ knapphull

1. Jeg vil sy beltestakk!